in

Genije među životinjama: Ovo je najinteligentniji i najodaniji pas na svetu!


Nadaleko slavan po svojoj okretnosti, inteligenciji i poslušnosti

Rasa pasa Border koli smatra se najpametnijom pasimnom na svetu.

Ovi mali genijalci mogu da nauče novu naredbu u manje od pet ponavljanja i da je slede barem 95 % vremena. Osim što su među najboljim psima tragačima, Border koli su i divni kućni ljubimci, uz pravog vlasnika.

Nadaleko slavan po svojoj okretnosti, inteligenciji i poslušnosti, Border koli ili graničarski škotski ovčar učiniće sve da udovolji svom vlasniku i lako ga je trenirati. Neverovatno inteligentan i pun energije, taj pas konstantno traži zanimaciju i svrhu i izuzetno je povezan s ljudima. Ipak, treba znati da će najsrećniji biti s ljudima koji imaju jednako puno energije kao i oni sami.

Znači, reč je o psu kojim se konstantno treba baviti i koji će s vlasnikom rado poći na aktivnosti u prirodi. Kao pravi „atletičar“ među psima, izuzetno je energičan pas koji traži dobro istrčavanje kako bi se rešio viška energije i umorio. Neki vlasnici imaju i po dva psa ove pasmine jer samo drugi Border koli može najbolje da drži korak s tim brzim i inteligentnim bićem.

Snažan instinkt Border kolija za život u čoporu znači dve stvari kada je reč o drugim psima s kojima živi. Prvo, vrlo je verovatno da će se slagati s njima, uostalom Border koli je i uzgojen tako da se slaže s drugim životinjama.

Međutim, vrlo verovatno će pokušavati da održi svoj čopor na okupu, pa iako je on prijateljski raspoložen prema drugim psima, njima će možda biti teže da zavole njega.

Border koli živi između 10 i 14 godina, a zdravstveni problemi koji ga mogu pogoditi uglavnom su iznenadni napadi i hipotireoza. Border koli biće najsrećniji i najzdraviji ako se puno kreće i ako puno vremena provodi na otvorenom.U odnosu Border kolija s decom treba paziti, jer s obzirom na njihovu ovčarsku prirodu, u društvu male dece ti psi mogu se osećati frustrirano jer ih ne mogu držati na okupu. S pravim vlasnikom, Border koli biće super istreniran pas, izuzetno dobar u učenju i veran pratilac.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DOKTOR KOJI JE SVE ŠOKIRAO: Nije se kupao pet godina, ali je primetio ovo

KOJI JE BIO VAŠ OMILJENI? Zavirite u stranice stripova koji su obeležili na milione tinejdžera!