in , ,

DOKTOR KOJI JE SVE ŠOKIRAO: Nije se kupao pet godina, ali je primetio ovo


Objasnio je gde, po njegovom mišljenju, grešimo kada je higijena u pitanju.

Iako ga je javnost oštro osudila kada je prošle godine izjavio da se nije kupao pet godina, lekar Džejms Hemblin odlučio je da istraje u svojoj nameri, zahvaljujući benefitima koje je primetio zbog svoje čudne navike – njegova koža promenila je miris i postala boljeg kvaliteta.

– Kada kažem ljudima da pet godina nisam koristio sapun, niti se tuširao, obično se zgroze. Naravno, sve to se dešavalo usred pandemije pa su kritike sa kojima sam se suočavao bile još gore. Naravno da sam i pre pandemije, u toku nje, kao i sada, redovno prao ruke.

Na kraju krajeva, ja sam lekar na Jejlovoj školi javnog zdravlja, van pameti bi bilo da ne perem ruke – kaže ovaj 37-godišnjak.

Međutim, njegov pristup tuširanju i kupanju je, kaže, minimalistički, prenosi „Magazin Novosti“.

– To se sve dešavalo postepeno. Nakon što sam se preselio iz Kalifornije u Bruklin, gde sam pokušavao da otpočnem karijeru spisatelja, neophodno mi je bilo da uštedim vreme, novac i prostor. U isto vreme, uronio sam u nauku o mikrobiomima i zainteresovao se i za to – kaže on.

Objasnio je gde, po njegovom mišljenju, grešimo kada je higijena u pitanju.

– A uz nas sve mirišljavije, sve je više slučajeva akni, ekcema, psorijaze i sličnih autoimunih bolesti. A najgore od svega je to što se fokusiramo samo na otklanjanje mirisa – sva istraživanja pokazuju da, iako se peremo više nego ikad, ruke i dalje ne peremo kako treba, a to je najbitnije – poručuje Hemblin.

On je, kaže, tako probao da eksperimentiše sa smanjivanjem sapuna i deterdženata koje koristi.

– Kako sam ih koristio sve manje i manje, manje su mi i trebali. Koža mi je postala manje masna, ekcem je počeo da se povlači. Istina je, ne mirišem na lavandu, ali takođe sam se rešio i onog smrada luka koji sam imao na početku ispod pazuha, kada sam tek prestao da koristim dezodorans. Sada mirišem kao ljudsko biće. Današnji ljudi smatraju da svako ko ne miriše na parfem nije čist. To prosto nije istina – kaže on.

Takođe, on navodi da se telesni mirisi razlikuju od situacije u kojoj se nalazimo, a takođe, pomenuo je i slučaj svoje prijateljice koja nije dugo uspevala da se izbori sa aknama.

– Znate li šta joj je jedino pomoglo? Kada je izbacila sve iz upotrebe – probala je i antibiotike i kontraceptivne pilule, i još mnogo opasnih tretmana koji imaj ozbiljne moguće posledice. Tek kada je prestala da uzima bilo šta, nakon par meseci kada joj je koža bila previše masna, stvar se potpuno smirila – kaže Džejms, dodajući i da smatra da je potpuno pogrešan pristup prepisivanje antibiotika ljudima sa aknama.

Na kraju zaključuje da se u današnje vreme i previše koriste antibiotici. Problem će uslediti onda kada oni prestanu da deluju.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

ANA OPLELA PO MAJI „Odvratna je! Pljuje me, a kopira, ja sam šokirana“

Genije među životinjama: Ovo je najinteligentniji i najodaniji pas na svetu!