in ,

KOVID JEZIK SE JASNO VIDI! Naučnici tvrde da svaki četvrti pacijent sa korona ima ovakve PROMENE na jeziku


Promene na ustima, rukama ili nogama mogle bi da budu novi pokazatelji infekcije korona virusom, ukazuje nova španska studija, a prenosi „Daily Mail“.

Tim iz bolnice Universitario La Paz u Madridu savetuje lekarima i zdravstvenim radnicima da obavezno pregledaju usnu duplju, šake i stopala pacijenata koji sumnjaju da su dobili kovid-19.

Rezultati su objavljeni u „British Journal of Dermatology“, a istraživanje je obuhvatilo 666 pacijenata sa blagim do umerenim oblikom korona virusa, koji su lečeni zimeđu 10. i 25. aprila u španskoj prestonici.

Čak 45,7 odsto je imalo neke promene na jeziku, rukama ili nogama. Otprilike svaki četvrti pacijent (25,7 odsto) primetio je promene na jeziku, a ova pojava poznata je i kao „kovid jezik“. Najčešće se radilo o prolaznoj upali jezičnih papila, odnosno malim izraslinama na površini jezika.

Prijavljene su i sledeće promene – 6,9 odsto izjavilo je da ima aftozni stomatitis (zapaljenje sluznice usta na kojoj se stvaraju afte), 6, 6 odsto primetilo je glositis (zapaljenje jezika), oko 4 odsto imalo je takozvani „goli jezik“ (odnosno gubitak papila, što smanjuje čulo ukusa).

Ukupno 40 odsto ispitanika je prijavilo promene na rukama i nogama, a najčešće se radilo o ljuštenju kože. Kod 15 odsto njih pojavile su se crvenkasto-braonkaste fleke koje su ih nagnale da se češu. Sedam odsto pacijenata reklo je da su na početku bolesti osećali žestoko peckanje. Isto toliko prijavilo je koprivnajču, a 2,9 odsto osip.

Izvor: Kurir.rs


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Kako je jedan poštar napravio pometnju na TikTok-u, posle ove pesme, ceo svet priča o njemu, a on je dao otkaz!

DEMI MUR KAKVU NIKO DOSAD NIJE VIDEO: Glumica prošetala pistom uz najpoznatije MANEKENKE, a svi joj gledaju JAGODICE I USNE! FOTO