in ,

21. decembra na nebu nas očekuje spektakl NEVIĐEN JOŠ OD 13. VEKA: Prvi put u 800 godina, obasjaće će nas ‘Božićna zvezda’


Prvi put u 800 godina, “Božićna zvezda” obasjaće nebo zahvaljujući Jupiteru i Saturnu. Naime, dve najveće planete Sunčevog sistema, gledano sa Zemlje, približiće se 21. decembra toliko blizu da će izgledati poput “dvostruke planete”, spoja koji će na Zemlji izgledati kao jedna jarka svetlosna tačka, što će prema najavama astronoma, izgledati spektakularno.

Zadnji put ovakva konjukcija zabeležena je 1226. godine, 4. marta. Poređenja radi, to je bilo vreme kada je mongolski car Džingis-kan osvajao velike delove Azije, a Evropa je još uvek bila generacijama daleko od renesanse.

Ovakvo približavanje Jupitera i Saturna, može se primetiti, prilično je retko. Sledeća takva konjukcija, predviđaju astronomi, biće tek 2080. godine. Konjukcija zvezda moguće je i objašnjenje „Božićne“ ili „Vitlajemske zvezde“. Naime, prema Evanđelju po Mateju zvezda je Sveta tri kralja dovela u Vitlajem gde se rodio Isus. Neki naučnici veruju da je ta pojava mogla biti retka trostruka konjunkcija Jupitera, Saturna i Venere, prenosi portal RTL.

Stručnjaci kažu kako će se ovaj redak događaj moći pratiti na vedrom nebu oko sat vremena nakon zalaska sunca 21. decembra, zimskog solsticija. Tako bliska pojava na nebu neće se ponoviti sve do 15. marta 2080. godine.

Izvor: Blic.rs


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Kako je nemački grad postao zvezda Instagrama preko noći: Fotografije „Planine radosti“ ne prestaju da se dele, a evo u čemu je tajna

Psiholozi savetuju kako da se izborimo sa brigama, a način je iznenađujući