in ,

Lovci na vanzemaljce registrovali neobičan signal: „Ovo je prvi ozbiljan kandidat od 1977.“


Grupa astronoma koja godinama traga za vanzemaljskim životom, uočila je intrigantnu emisiju radio-talasa koja je, kako im se čini, došla iz smera Proksime Kentauri, zvezde najbliže Suncu.

Uski snop radio-talasa je tokom 30 sati nadzora ulovio teleskop Parks u Australiji, u aprilu i maju prošle godine. Analiza snopa traje već neko vreme, a naučnici još nisu identifikovali zemaljskog krivca, na primer neki satelit u prolazu ili opremu na Zemlji, prenosi „Gardijan“.

Nije neobično da astronomi teleskopom Parks u sklopu projekta „Brejktru listen“ vrednog 100 miliona dolara, opaze neobične radio-talase, ali sve se to do sada pripisivalo ljudskom delovanju ili prirodnim smetnjama.

I najnoviji „signal“ možda će dobiti svakodnevno objašnjenje, ali smer uskog snopa, oko 980 MHz, i prividno pomeranje njegove frekvencije za koji je utvrđeno da je u skladu sa kretanjem planeta, ovom otkriću dodali su misterioznu notu.

Snop radio-talasa koji, čini se, dolazi iz smera Proksime Kentauri, crvene patuljaste zvezde udaljene 4,2 svetlosne godine od Zemlje, nije ponovo uočen od početnog posmatranja, prema rečima astronoma koji je žele da ostane anoniman, jer je istraživanje još u toku.

– To je prvi ozbiljni kandidat od ‘Wow!’ signala – rekao je kratko.

Inače, „Wow!“ signal otkriven je 1977. godine. To je bio kratkotrajni uskopojasni radio-signal, otkriven iz opservatorijuma u Ohaju koji traga za vanzemaljskom inteligencijom.

Neobični signal, koji je svoje ime dobio nakon što je astronom Džeri Eman napisao „Wow!“ pored podataka, izazvao je talase oduševljenja, premda je Eman upozorio da se „ne izvode veliki zaključci iz polovičnih podataka“.

Izvor: Blic.rs


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Braća blizanci bili su na RAZLIČITIM DIJETAMA: Jedan je jeo SAMO MESO, drugi je bio VEGAN. Posle 12 nedelja izgledali su potpuno drugačije

Kako je nemački grad postao zvezda Instagrama preko noći: Fotografije „Planine radosti“ ne prestaju da se dele, a evo u čemu je tajna