in ,

BEZ NJEGA FILOZOFIJA NE BI IMALA SMISLA DANAS Da li ste znali da je veliki Sokrat voleo muškarce i na kakav način na koji je umro?


Sokrat (Socrates) je grčki filozof, osnivač zapadne filozofije, te prvi filozof morala. Njegov način života, karaktera i misli, izvršio je dubok uticaj na drevnu i modernu filozofiju.

Sokrat (Socrates) je grčki filozof, osnivač zapadne filozofije, te prvi filozof morala. Njegov način života, karaktera i misli, izvršio je dubok uticaj na drevnu i modernu filozofiju.

Posle čitavog života provedenog sa titulom „gradskog“ učitelja i pod devizom da je čestitost najvažnija ljudska vrlina čuveni Sokrat je u 70-oj godini osuđen zbog podrivanja društva i bezbožništva. Kazna je bila smrt ispijanjem otrova. Njegovi prijatelji organizovali su bekstvo koje je Sokrat odbija jer želi da se drži zakona. Ovo je jedan od najkontroverznijih događaja atinske demokratije a dogodio se 399. godine pre nove ere.

Bio je enigmatična ličnost, nije ništa napisao, a uglavnom je poznat kroz dela klasičnih pisaca posle njegovog vremena. Najviše su o Sokratu pisali njegovi učenici Platon (Plato) i Ksenofon (Xenophon). Njegove „Sokratske metode“ su postavile osnov za zapadne sisteme logike i filozofije. Kad se politička klima u Grčkoj preokrenula, Sokrat je osuđen na smrt trovanjem kukutom, Sokrat je prihvatio smrtnu kaznu radije nego da bude prognan.

U to doba u Atini nije bilo neobično izjašnjavanje ljubavi između istih polova i Sokrata su fizički privlačili mladi muškarci. Ovaj aspekt njegove ličnosti je živopisno opisan na prvim stranama „Harmide“, kao i u govoru mladog i ambicioznog generala Alcibijadesa na kraju „Simpozijuma“. Sokratovi dugi nastupi o apstrakciji, njegova hrabrost u bitkama, otpornost na glad i hladnoću, sposobnost da konzumira vino bez vidljive opijenosti i izvanredna samokontrola u prisustvu čulnih atrakcija su opisani potpuno umetnički u prvim i zadnjim stranama „Simpozijuma“.

Izvor: alo.rs


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Prvi komercijalni let u svemir zakazan za 2022. godinu, otkriveno gde se nalazi prva stanica

BIKOVIĆ U DRUŠTVU BIVŠE DEVOJKE ANJE ALAČ! Glumac se skroz OPUSTIO sa koleginicom, uživaju zajedno sa prijateljima sa klase!