in ,

Slika BiH na početku 20. stoljeća: Pročitajte zanimljive i šaljive reklame


Novogodišnje vrijeme je razlog da se dotjeramo i ljepše izgledamo. Tim povodom Historijski arhiv u Sarajevu je izdvojio nekoliko zanimljivih i šaljivih reklama kojima su se pokušavale privući mušterije u Bosni i Hercegovini, odnosno Austro-Ugarskoj na početku 20. stoljeća.

Riječ je o reklamama za novogodišnje ukrase, odjeću, brijačnice i kozmetička sredstva – sve ono što je bitno za atraktivno uređenje prostora i čovjeka.

Tako je stovarište haljina The American u blizini sarajevskog Zemaljskog muzeja kupcima garantovalo zadovoljstvo njihovim proizvodima.

„Ko jedanput kupi, kupiće opet“, poruka je The Americana.

Tada novootvorena trgovina Maksima Prnjatovića je obećavala dobra odijela. Ovaj obrt se nalazio u blizini Hotela Evropa u Sarajevu, u ulici Franje Josipa.

„Novootvorenu radnju snabdio sam svakovrsnim odijelom muškim, ženskim za odrasle i djecu te sam u stanju svakog, kako dobrom robom, tako umjerenom cijenom i osobito lijepim krojem zadovoljiti“, poručio je Prnjatović.

U galeriji fotografija imate priliku pogledati i druge, ništa manje interesantne reklame iz drugih dijelova Austro-Ugarske monarhije.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

KENAN TAHIROVIĆ PREDOSETIO OČEVU SMRT Zadrugar se setio i pokojne majke, pa poručio: Kad ti odu oba roditelja, shvatiš da si SAM

MILOŠ BIKOVIĆ SAV BLATNJAV „Video sam da mnogo lajkova dobijaju ovakve fotke, pa da probam“