in ,

JUGONOSTALGIJA: Zaboravljene stvari koje su bile deo svake kuće u Jugoslaviji


Kada neko pomene Jugoslaviju svakome naviru drugačija sećanja i uspomene, ali definitivno se javi jedinstveno osećanje nostalgije. Svojoj deci, unucima i praunucima prepričavamo šta za nas predstavlja ovaj pojam, koji izlazi iz okvira samo još jedne od istorijskih lekcija.

Često i naše kuće i okruženje pamti ovaj period, ne dozvoljavajući mu da se otrgne prolaznosti vremena, pa se i dalje na televizorima i preko stočića nalaze miljei, kao jedinstvena vrsta dekoracije koju su naše majke, bake i prabake vešto pravile. Neki od nas i dalje imaju čuveni televizor proizvođača EI Niš, koji odoleva vremenu i uspešno nas vraća u neke lepe prošle momente.

Pored ovoga, nikako ne treba da zaboravimo da su zidove krasili tada mnogo popularni gobleni. Neki od goblena bili su iz kućne radinosti, koje su žene pravile prema šemama opšte poznatog autora u Jugoslaviji, Jakoba Vilera.

Na jednom online oglasniku pronašli smo i malu statuu Tita, koja se prodaje za čak 80.000 dinara, ali i staru crvenu pionirsku maramu, koja je bila nezaobilazni modni detalj svih pionira.

Period SFRJ bio je obogaćen i propraćen probijanjem raznih, kako stranih, tako i domaćih popularnih bendova, pa su gramofoni i ploče bili sastavni deo svakog doma! Na Sasomange oglasniku pronašli smo oglas koji za 60.000 dinara nudi ukupno 130 ploča i domaćih i stranih izvođača, pa onome ko se bavi kolekcionarstvom ploča ova prilika može biti prava stvar! Pored gramofona, veliku popularnost imali su i tranzistori, koji su zauzeli nemerljivo mesto u odrastanju i životu jugoslovenske omladine.

Ne treba zaboraviti i na još par proizvoda koje je imala svaka porodica u Jugoslaviji, poput popularnih mašina za šivenje, rolšua i klikera! Čuvene Singerice bile su dobar prijatelj svake krojačice toga doba, dok su se deca zanimala vozeći nezaboravne rolšue ili se igrala sa danas ne toliko popularnim klikerima.

Mnogi se aktivno bave kolekcionarstvom starih tablica iz doba Jugoslavije, SFRJ znački, markica i ostalih zanimljivih stvari koje čuvaju od zaborava čitavu jednu zemlju i filozofiju. Na ovakav način, jugonostalgičari se bave i kolekcionarstvom starih uspomena, osećanja i momenata, ne dozvoljavaju osećaju zajedništva i jedinstva da ode. Tako nas ujedno podsećaju i vraćaju na jedan period koji je mnogima ostao u sećanju kao neponovljivi.

Izvor: Kurir.rs


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pogledajte malo bolje ovaj bodež, možda uočite nešto čudno

ŠOKANTNA NAUČNA OTKRIĆA U 2020. GODINI! Svemir, TAJNE dinosaurusa, brujanje na Marsu, a ono što je PRONAĐENO u Meksiku je POTPUNO NEVEROVATNO