in , ,

Pogledajte malo bolje ovaj bodež, možda uočite nešto čudno


Zašto je u Tutankamonovoj grobnici pronađen bodež napravljen od meteorita? Ovo pitanje i danas uzbuđuje stručnu javnost.

Možda su i pre toga sumnjali, ali kada je analiza pokazala da bodež iz Tutankamonove grobnice ima visok sadržaj nikla, a to znači da je napravljen od gvožđa sa meteoritom.

Uz najmlađeg i najlepšeg faraona bio je sahranjen, praktično, čitav njegov materijalni život. Uz kočije, krevete, stolice, pa i igračke iz detinjstva, Hauard Karter je pronašao i dosta oružja.

Britanski arheolog nije ni sanjao kakvu će buru izazvati dva bodeža. Naime, kralj-tinejdžer imao je bodež napravljen od meteorita!

Tačnije, oštrica je napravljena od metala kakav ne postoji u Egiptu. Davne 1925. godine kada je, konačno, otkrivena prva grobnica koja nije bila opljačkana, niko nije razmišljao o bodežu faraona koji je mumificiran pre 3.300 godina.

– Meteoritsko gvožđe ima visok procenat nikla i kobalta, a to znači da je vanzemljskog porekla – odmah je saopštila istraživač Danijela Komeli.

Istraživači su koristili neiznvanzivnu tehniku X-zraka i potvrdili su da je istog sadržaja kao i meteorit koji je pronađen blizu Crvenog mora. Bodež ima futrolu od zlata, ukrađenu cvetnom dekoracijom.

Bodež je istražen 2016. godine i dobro je poznato je sa meteoritima izuzetno teško raditi i da bi se napravio bodež treba vrhunsko umeće.

– Ovaj bodež je jedinstven na svetu, ne samo zato što je izrađen od meteorita nego i zato što na njemu nema nikakvog traga čekića ili drugog oruđa kovača. Bodež je potpuno savršen sa svih strana i ne govori ništa o svom poreklu – Džef Vilijams, geolog.

Naravno, neverovatano otkriće je zbunilo arheologe i od 2016. godine, kada su naučnici priznali da je bodež napravljen od meteorita, podgreva teorije da su drevni Egipćani bili sposobni graditelji i majstori zahvaljujući znanju koje su dobili od neke više inteligenicije.

Izvor: Alo.rs


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

SVI ZNAKOVI ĆE SE OSLOBODITI NEKOG TERETA Evo ko će imati više novca u ovoj godini

JUGONOSTALGIJA: Zaboravljene stvari koje su bile deo svake kuće u Jugoslaviji